Motorhelm

Een motorhelm kopen is waarschijnlijk één van de duurdere en belangrijkere aankopen die je moet doen als je gaat motor rijden. Motorhelmen zijn niet goedkoop en zijn wel erg belangrijk en persoonlijk. Let echt goed op of je de juiste helm hebt, de goedkope helmen bieden een uitstekende bescherming mits hij goed past! De duurdere helmen kun je over het algemeen beter aanpassen aan je eigen wensen. Er zijn meer schaalgrotes (dwz de grootte van de buitenkant van de helm) en ook de kussen in de helm kun je naar wens aanpassen en zijn vaak in veel verschillende maten te leveren. Heb je een wat dikker gezicht dan kun je dus ook wangstukken kiezen die wat dunner zijn, zo krijg je een helm die perfect op jouw hoofd is afgesteld!

Soorten helmen

Er zijn verschillende helmen te verkrijgen, zo kun je kiezen tussen de volgende 3 opties:

 • Integraal helm; een standaard helm.
 • Systeem helm; een standaard helm waarvan het kinstuk ook naar boven op te klappen is.
 • Jet helm; een helm zonder het kinstuk

Bij deze 3 helmen is de integraal helm het veiligst, de keus van de andere twee modellen heeft dan ook vooral met comfort te maken.

Pasvorm helm

Een helm zit goed als hij strak op je hoofd zit en geen vrije beweging heeft. Hij moet iets wat drukken op je voorhoofd, maar het moet niet irriteren! Vooral bij grotere snelheden (en natuurlijk een ongeluk) merk je wat de waarde van een goedzittende helm is. Een helm die niet goed zit zal bij snelheden van 120 km/u al tegen je neus aan drukken en continu naar beneden schuiven, even over je schouder kijken is er dan ook niet bij! Kies dus vooral een helm die niet enkel goed zit in de winkel maar die ook prettig zit tijdens het rijden.

Sluitingsystemen helm (kinbandjes)

Een helm zit pas stevig op je hoofd als je het kinbandje sluit, hier heb je verschillende systemen in die elk zijn voor- en nadelen hebben.

 • Dubbel-D sluiting; eenvoudig, maar veilig. doordat je hem steeds opnieuw aan moet trekken zit hij altijd strak. Wel minder snel op en af te doen.
 • Snelsluiting; makkelijk los en vast te maken. Wel lastiger om af te stellen.

Zorg dat je kinbandje altijd strak zit zodat je helm de optimale bescherming kan geven! Kom je er niet uit hoe je je Dubbel-D sluiting goed dicht krijgt? Kijk dan is dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=gJ3K-yavFFA

Helmmerken

Er zijn een heleboel motorhelm merken op de markt, natuurlijk kan ik ze hieronder niet allemaal noemen. Wel is het goed te weten welke de beste zijn! Elke motorhelm word aan een aantal testen onderworpen om het CE keurmerk te mogen dragen, echter maken de goedkopere fabrikanten vooral een helm die hier net door heen kan terwijl de A-merken een helm ontwerpen die aan hogere kwaliteiten voldoet dan dit keurmerk verlangt.

Sporthelmen

 • Arai; mooiste en beste racehelm.
 • Shoei; kwaliteit erg hoog in het vaandel.
 • Suomy; de mooiste designs.
 • AGV; ook erg mooie designs
 • Airoh; goedkoper dan Arai maar niet minder mooi.

Tourhelmen

 • Schubert; de top in systeemhelmen.
 • Shoei; beste bouwkwaliteit.

Meningen verschillen, maar dit is hoe ik er tegen aan kijk. Het belangrijkste van een helm is dat hij jou goed past!