Motorkleding kopen

Als je op net begint met motorrijden of je zoekt gewoon een nieuw pak, dan moet je met een paar dingen rekening houden; de maat, de bescherming en natuurlijk de kleur. De zoektocht begint bij het bestemmingsplan: wat mag het kosten, ga je het voor woon-werk verkeer gebruiken en/of ga je enkel met mooi weer rijden? Motorpakken komen namelijk in 2 varianten;

Textiel motorpak

Een motorpak van textiel is over het algemeen iets wat minder sportief, wel is het vaak erg comfortabel, is waterdicht, heeft het veel opbergruimte en kun je het over je normale kleding heen dragen. Deze pakken kun je eigenlijk enkel kopen in combi pakken, dus geen overall. Voor woon-werk verkeer en vakanties/dagjes uit zou mijn voorkeur altijd hier naar uit gaat. Door de vele opbergmogelijkheden is het net wat makkelijker om een portemonnee, zonnebril, telefoon etc mee te nemen. Ook het feit dat je het over je kleding heen kan dragen is erg handig, op je bestemming trek je het uit en sta je direct in je normale kleding. De veiligheid is over het algemeen goed, ga je echter racen dan is een lerenpak wel een betere keus. Een textielen pak is de goedkoopste keus, je hebt er al één vanaf €200,-!

Leren motorpak

Een leren motorpak ziet er natuurlijk het mooist uit op een sportievere motor, ze zitten vaak naadloos op je huid en bieden een uitstekende ervaring. Je kan vaak ook kiezen een zomerversie te kopen, die zijn vaak geperforeerd en bieden op de warme dagen een betere koeling. Zeker het afwegen waard als je besloten hebt enkel op de warme dagen te gaan rijden. Het nadeel van een leren pak of overall is dat ze nagenoeg geen zakken hebben, het meenemen van een portemonnee is daarmee vaak al erg oncomfortabel. Als je het leuk vind om met de motor naar het werk of een dagje weg te gaan dan is het waarschijnlijk ook niet de beste keus. Je kan het pak niet over je normale kleding dragen, en alhoewel het comfortabel op de motor is biedt het niet echt de bewegingsvrijheid om op je gemak door de stad te wandelen. De prijs van een leren motorpak is erg afhankelijk van de kwaliteit, wil je een goed leren pak dan ben je al wel snel €600,- kwijt!

Bij een leren motorpak moet je daarnaast ook erg goed kijken naar de maat, te strak en je voelt je al snel niet op je gemak, te los en hij biedt niet de juiste bescherming! Ook de leersoort heeft hier invloed op, het sterkste leer komt van een kangaroo!

Tip: een onderpak verhoogt het comfort bij een leren motorpak!